De sapwinnning uit groenten, fruit en kruiden

Groentensappen bevatten net zoals fruitsappen waardevolle voedings- en opbouwstoffen, vitaminen en mineraalzouten en hebben daarom een gezondheidsbevorderende werking. Behalve om te drinken zijn groentensappen zeer geschikt om soepen en sauzen te kruiden en te verrijken.

Voor vele huishoudens bestaat bijna elk jaar de gelegenheid om een voorraad natuurzuiver, gezond sap aan te leggen. Dat is veel eenvoudiger dan u denkt! Net zoals bij jam gaat het in twee stappen : eerst het sap winnen, dan het sap houdbaar maken.

Als u volledig rijpe, zoete vruchten gebruikt, hoeft u geen suiker toe te voegen. Door het kort koken, wordt het sap volledig ingemaakt, zonder zijn nutritieve waarden te verliezen, zoals mineralen zouten, vitamines en smaak.
Op deze praktische wijze kunt u vlug en veel glazen met heerlijk gezond, natuurlijk troebel sap van prima kwaliteit uit appels, druiven, enz. in grote hoeveelheden houdbaar maken, wat nog heel voordelig is.

Hoe werkt de WECK- stoomdruk ontsapper

Uit de inmaakketel, waarin water bruisend kookt en daardoor intensief stoom produceert, stijgt door de dampdoorlaat van de sapopvangketel zeer hete stoom met hoge druk onder het vruchtenzeef op, dringt door de gaatjes in de bodem tussen de vruchten (groenten, kruiden), en doet deze springen, zodat het sap eruit loopt en door de gaatjes in de bodem van het vruchtenzeef in de sapopvangketel druipt. Alle kiemen en bacteriën in de vruchten en in het sap worden ondertussen door de hete stoom gedood. De sapwinning gaat door de dampdoorlaat en de uitstekende warm-teisolatie van de sapketel, die bijna geheel in de inmaakketel verzonken is, zo snel dat aroma, voedingsstoffen en vitamines grotendeels in het sap blijven.

Sapwinning met de WECK stoomdruk ontsapper

De laatste decennia werden de stoomdruk ontsappers steeds meer verbeterd. Aan het einde van deze ontwikkeling staat nu een uitvinding van WECK (octrooi aangevraagd in Duitsland, Europa en de VS) die die stoomdruk ontsapper vereenvoudigt tot slechts twee onderdelen die heel eenvoudig in de normale inmaakketel of de automatische inmaakketel van WECK worden geplaatst, de sapwinnings-tijd inkort, het rendement en de kwaliteit van het sap verhoogt.

Bij sapwinning met de stoomdruk ontsapper van WECK wordt het sap door de inwerking van stoom tegelijkertijd ingemaakt.

Dit terwijl de veel gebruikte mechanische mogelijkheden voor het winnen van sap via uitpersen van de vruchten of door het centrifugeren in een sapcentrifuge en daarna te filteren in een neteldoek nog moet worden ingemaakt.

De WECK ontsapper

De stoomdruk ontsapper is bijzonder geschikt voor een snelle en grondige sapwinning in de inmaakketels van WECK.
Het apparaat bestaat uit twee delen :

1) sapopvangketel
2) vruchtenzeef

Praktisch van vorm, gemakkelijk schoon te maken, heel eenvoudig in het gebruik, uit hoogwaardige kuntstof, hittebestendig, geschikt voor levensmiddelen, zuurbestendig, volledig neutraal voor reuk en smaak, dus geen verkleuring en geen metaalsmaak aan het sap. Als het vruchtenzeef (2) alleen in de inmaakketel gezet wordt, heeft u een zeer ruime stoomketel voor aardappelen of groenten.