Hoe werkt het WECKproces

Twee zeer eenvoudige wetten, die noch veranderd noch verbeterd kunnen worden, hebben een gelijktijdige werking bij het WECK-inmaakproces, dat al sedert 9 decennia deugdelijk werkt.

Eerste wet

Het normaal, natuurlijk bederven van fruit, groenten of vlees wordt veroorzaakt door micro-organismes = zeer kleine levende wezens (b.v. gistkiemen, bacterieën, sporen van schimmelpaddestoelen, enz.) in grote getallen aanwezig in de voedingsmiddelen, maar ook in de lucht. Bij het inmaken, worden al die micro-organismes, aanwezig in het gesloten inmaakglas met het deksel, de rubberring en de veerklemmen, door verhitting gedood.

Tweede wet

Bij deze verhitting ontstaat er in het inmaakglas een overdruk, waarbij warme lucht, stoom en af en toe ook een beetje vloeistof tussen de inmaakring en de glasrand uit het inmaakglas worden geduwd. Deksel en inmaakring, op het glas vastgehouden door de kracht van de veerklemmen, functioneren daarbij als een overdrukventiel, d.w.z. zij laten lucht, stoom en eventueel vloeistof uit het binnenste van het glas ontwijken, maar van buiten laten zij geen lucht en geen kookwater in het glas.

Door het afkoelen na het inmaakproces, onstaat er in het glas een onderdruk (een vacuüm) en perst de normale druk van de buitenlucht met grote kracht het deksel op de glasrand, resp. de daartussenliggende inmaakring, en maakt een vaste en langdurige sluiting van het glas mogelijk. De tijdens het inmaakproces noodzakelijke veerklemmen zijn nu overbodig geworden en moeten na het afkoelen van het glas beslist verwijderd worden.

1. Glas voorbereid om in te maken

Het deksel met de inmaakring is erop gelegd en met 2 veerklemmen vastgespannen.

2. Glas tijdens het inmaakproces

Het vocht zet door verhitting uit. In het glas ontstaat er overdruk. Hierbij laten de veerklemmen lucht, stoom en eventueel vloeistof alleen maar van binnen naar buiten ontwijken, en niet omgekeerd.

3. Glas na het afkoelen

In het glas is nu onderdruk (vacuüm). De normale lucht van de buitenlucht drukt het deksel op het glas, dat hierdoor goed is gesloten. De veerklemmen zijn overbodig geworden en dienen daarom verwijderd te worden.